Experții farmaceutici discută în Murcia cum să combine Tele-îngrijirea farmaceutică cu îngrijirea față-în-față

Experții farmaceutici s-au întâlnit la Murcia într-o conferință științifico-profesională organizată de Societatea spaniolă de farmacie clinică, familială și comunitară (SEFAC).

Ziua a fost deschisă de către Juan José Pedreño, ministrul Sănătății din Regiunea Murcia, care a fost însoțită de Vicente J. Baixauli, președinte al SEFAC; Modest, I. Gil, președinte al SEFAC Regiunea Murcia; și Paula Paya, președintele Colegiului Farmaciștilor din Regiunea Murcia.

Programul zilei a inclus tabele și colocvii despre punctele slabe, punctele forte, amenințările și oportunitățile farmaciei comunitare, transformarea sa digitală și diferite ateliere de formare privind patologiile predominante care pot fi rezolvate de farmaciștii comunitari.

Societatea spaniolă de Clinică, Familie și Comunitate Farmacie (SEFAC) a avut loc în Murcia o noua numire a acestuia SEFAC conferință în față-în-față format, după pauza cauzată de COVID-19 pandemie. Aceste zile științifico-profesionale își propun să ofere tuturor farmaciștilor comunității actualizarea cunoștințelor științifice și să învețe despre noile provocări profesionale ale grupului. Acest eveniment a reunit aproape două sute de profesioniști farmaceutici care au analizat situația actuală a sectorului.

Ziua a fost deschisă de către Juan José Pedreño, ministrul Sănătății din Regiunea Murcia, care a fost însoțită de Vicente J. Baixauli, președinte al SEFAC; Modest, I. Gil, președinte al SEFAC Regiunea Murcia; și Paula Paya, președintele Colegiului Farmaciștilor din Regiunea Murcia.

În discursul său inaugural, Juan José Pedreño, a recunoscut rolul farmaciștilor în Sistemul Național de sănătate: „farmaciștii sunt un pilon fundamental în sistemul de sănătate. Suntem gata să colaborăm și să adunăm martorul a tot ceea ce sunteți dispus să faceți”, a spus el. În discursul său, Baixauli a subliniat această nevoie de a lega alianțe în beneficiul pacientului, atât în cursul pandemiei, cât și în viitor, care se trage deja pe termen scurt. „Sper că această colaborare este preludiul de a continua unirea eforturilor între școală și Societatea științifică în schimbarea către o farmacie mai clinică, mai multă asistență medicală și, în cele din urmă, mai sanitară”. La rândul ei, Modesta I. Gil a subliniat rolul jucat de Farmacia comunitară în ultimele luni și a ajuns la administrații pentru a profita de potențialul de sănătate al profesioniștilor lor. „Avem nevoie ca încrederea pe care farmacistul o generează și o primește de la populație să aibă și un ecou și sprijin în administrații. Am demonstrat pe larg că suntem lucrători medicali de primă linie.”În această linie, președintele COF din regiunea Murcia a lăudat activitatea” celor peste 22.000 de farmacii existente în Spania, care reprezintă o plasă de siguranță pentru Sistemul Național de sănătate. Vocația de serviciu ne mută în fiecare zi pentru a pune pe haina albă.”

Programul a inclus sesiunea intitulată Farmacia comunitară ca centru de sănătate: puncte slabe, amenințări, puncte forte și oportunități. În acest tabel, diferiți experți au analizat situația actuală a sectorului. Ángel Sanz, consultant farmaceutic și evaluator de tehnologie în domeniul sănătății, a menționat câteva dintre principalele puncte slabe ale sectorului, printre care a evidențiat un model de farmacie axat în principal pe acces. „Uneori Farmacia seamănă cu o insulă, cu puține relații între ceilalți și cu atât mai puțin cu mediul din jurul ei. Această izolare poate duce la o lipsă de ambiție.”În opinia lui Sanz, această „lipsă de atitudine” ar putea determina farmaciile să intre „într-o inerție periculoasă care nu îndeplinește obiectivul îmbunătățirii rezultatelor sănătății pacienților”.

În capitolul amenințări la adresa farmaciei comunitare, Enrique Ayuso, președintele Grupo Hefame, a subliniat necesitatea de a „pune pacientul în centru și de a-i oferi o valoare adăugată și diferențială” împotriva avansului marilor platforme digitale în comerțul electronic. În opinia sa, ” modelele de farmacie din alte țări nu îmbunătățesc modelul mediteranean. Numai Marea Mediterană asigură că medicamentul ajunge la toți cetățenii.”Ayuso cere să fugă de luptele competitive dintre profesioniștii din domeniul sănătății, alte amenințări majore la adresa farmaciei comunitare. „Dacă vom continua așa, societatea va ajunge să ne ceară responsabilități. Trebuie să lucrăm pentru a menține cea mai bună sănătate din lume și pentru a ne ajuta reciproc.”

Referindu-se la punctele forte ale farmaciei comunitare, Paula Payá, președintele COF al Regiunii Murcia, a subliniat modelul mediteranean de farmacie: „este cel mai bun din lume. Suntem un exemplu de asistență pentru utilizatori, în virtutea unor factori precum capilaritatea, proximitatea, apropierea, acoperirea geografică largă și pe oră.” Payá a subliniat, de asemenea, prezența mare a profesioniștilor din domeniul sănătății cu înaltă calificare în farmaciile comunitare spaniole:”această pregătire precisă și de calitate ne va permite să promovăm îngrijirea de sine a pacienților și să participăm la strategii împărtășite cu alți profesioniști din domeniul sănătății și administrații”.

În capitolul oportunităților, Modesta Gil, președintele regiunii SEFAC din Murcia, a influențat potențialul farmaciei clinice și de asistență medicală. „Este important să încercăm cu toții să implementăm servicii profesionale de îngrijire farmaceutică, adaptându-le la posibilitățile farmaciei noastre și la tipul de pacient la care se adresează.”De asemenea, a avertizat asupra necesității ca Farmacia comunitară să anticipeze schimbările care au loc deja în societate. „Populația îmbătrânește. Numărul pacienților cu boli cronice și polimedicați, care prezintă dificultăți în aderarea la tratamentele lor, crește. Una dintre marile noastre provocări va fi furnizarea de îngrijiri farmaceutice de calitate care să se adapteze noii realități sociodemografice.”

FARMACIE DIGITALĂ

Pe lângă consolidarea părții clinice și a asistenței medicale, cealaltă provocare majoră a sectorului este de a face față digitalizării pentru a se adapta la schimbările profunde aduse de noile tehnologii la nivel social. Această nouă realitate a fost analizată de Vicente J. Baixauli, președintele SEFAC, și María Dolores Moreno, consilier al Cofares. În opinia lui Baixauli, farmaciștii trebuie să poată adapta serviciile profesionale de îngrijire farmaceutică la tehnologiile digitale, fără a cădea în dezumanizare sau a renunța la prezența oamenilor. „Nu trebuie să uităm că, în stări de fragilitate, pacienților noștri le place să fie îngrijiți de oameni. Farmacistul comunitar este profesionistul în domeniul sănătății cel mai apropiat de pacient și nu putem pierde din vedere acest lucru. Va trebui să facem protocol la ce tip de pacient ar trebui să participăm digital sau față în față”. Confruntându-se cu un avans tehnologic care s-a accelerat între zece și cincisprezece ani, datorită schimbărilor cauzate de pandemie, președintele SEFAC a susținut pe scară largă și utilizarea pe scară largă de instrumente, cum ar fi big data sau de e-consultare, care este deja utilizat în domeniul medical. „Cu toții avem informații medicale despre pacienții noștri, dar nu le folosim întotdeauna. Trebuie să valorificăm potențialul big data ca instrument de diferențiere.”

Baixauli susține că este necesar să se utilizeze terminologia adecvată atunci când se vorbește despre prezentul și viitorul farmaciei. În opinia sa, nu este posibil să vorbim despre telefarmacie sau vânzarea de medicamente pe Internet, pentru a defini activitatea farmacistului comunitar, ci a tele-îngrijirii farmaceutice”, care oferă asistență medicală personalizată și riguroasă pacientului. Această diferență este foarte importantă atunci când vine vorba de elucidarea modului în care ar trebui să ne poziționăm ca profesioniști și să răspundem noilor provocări.”

La rândul ei, María Dolores Moreno a subliniat că”avansarea tehnologiei este o realitate și vom ști să o încorporăm în relația noastră cu utilizatorul”.

PREGĂTIRE PRACTICĂ

Programul științific al zilei, care și-a replicat programul dimineața și după-amiaza pentru a facilita accesul tuturor farmaciștilor comunitari, indiferent de programul lor de lucru, a inclus, de asemenea, diferite ateliere practice despre patologii care pot fi abordate din farmacii. Aceste ateliere se ocupă de domenii precum aderența la pacienții cu osteoporoză și patologia respiratorie, abordarea hiperplaziei benigne de prostată în farmacia comunitară, intervenția farmaceutică în distribuirea analogilor GLP-1 injectabili sau indicația farmaceutică în dopuri de urechi. Atelierul specific cunoaște-mă: înțelegeți medicamentul / descoperiți farmacistul a fost, de asemenea, inclus.

În plus, ziua a încorporat conținut interactiv, elemente de joc de rol și tehnici de gamificare, cu includerea unei sesiuni în format escape room, despre farse în medicamente pe Internet, în care farmaciștii comunitari sunt invitați, în calitate de agenți de sănătate experți în medicină, să devină vânători de farse.

Conferința, care a numărat în colaborare cu treizeci de entități din sectorul, și conformitatea cu anti-COVID, sărbătorim până în decembrie în cincisprezece locații în spania: Valladolid, Oviedo, Santiago, Barcelona, Badajoz, Alicante, Madrid, Santander, Palma de Mallorca, Murcia, Zaragoza, Bilbao, Ciudad Real, Las Palmas și Cordoba.

Despre SEFAC

Ați putea dori, de asemenea

+ There are no comments

Add yours