Interviu cu criminologul și cercetătorul Trinidad Fuentes

„În Minerva reflectez impotența pe care o simt în fața nedreptăților, folosind caracterul ei pentru a le compensa”.

Protagonistul este un investigator privat, o profesie pe care, împreună cu criminologia, ai exercitat-o și tu. Cât de mult este acolo de tine în Minerva Nàcher?

Suntem destul de asemănători în ceea ce privește modul de gândire, gusturile vieții sănătoase, modul de desfășurare a cercetării, în capacitatea intuitivă (a ei este mult mai mare). Și, desigur, în Minerva reflectez impotența pe care o simt înaintea nedreptăților, folosind caracterul ei pentru a le compensa.

De ce decizia de a spune o poveste paralelă între două epoci? Ce găsiți cel mai interesant în fiecare dintre ele?

Părți ale romanului sunt inspirate de evenimente reale care au avut loc în trecut, ceea ce a însemnat că am căutat o paralelă între cele două perioade pentru a spune povestea pe care mi-am dorit-o, făcând-o cunoscută pe Minerva Nàcher.

În ambele epoci subliniez ceva teribil care de-a lungul anilor continuă să fie un flagel: violul. Înainte, pentru că majoritatea acestor tipuri de crime erau tăcute, acum … pentru neglijarea care poate pune o soluție, pentru a proteja infractorul mai mult decât victimele și un etcetera lung.

„Subliniez ceva teribil care de-a lungul anilor continuă să fie un flagel: violul.”

În acest roman există multă denunțare a violenței sistematice împotriva femeilor. Fără a merge mai departe, crima pe care inspectorul o investighează este uciderea unui violator repetat. Crezi că ăsta e vârful aisbergului? Care este rolul nostru în această problemă?

Exact, mă tem că e doar vârful aisbergului. Cred că rolul nostru este să continuăm să sprijinim victimele, să oferim vizibilitate unor astfel de evenimente teribile care sunt uitate, să insistăm să găsim modalități de a le evita. Și educați, dar și pedepsiți.

În acest sens, ce s-a schimbat între cele două epoci și ce credeți că rămâne de schimbat?

A existat o schimbare evolutivă disproporționată între cele două epoci, rămân multe de făcut. De exemplu, înainte ca pedeapsa infractorilor să fie prea drastică și acum totul se concentrează pe programe de reintegrare și resocializare. Astfel, am trecut de la o extremă la alta, fără a ține cont de faptul că foarte puțini violatori și criminali pot fi reintegrați. Prin urmare, ar trebui luate alte măsuri pentru a preveni recidiva.

„Provocarea mea este să fac dreptate prin literatură.”

Cum apare ideea de revelație?

Îmi dorisem de mult să încep o saga, al cărei protagonist era o femeie împuternicită, un investigator privat cu o trăsătură distinctivă care depășește inteligența ei.

Și, bineînțeles, în scrierea acestui roman, am vrut să subliniez o problemă complet intolerabilă: pedofilia, precum și nevoia de a deveni conștienți social de neputința cu care se confruntă femeile victime ale violului.

Aceasta este prima carte cu Minerva Nàcher, dar nu ultima. Care este provocarea pentru următoarele romane din saga?

Continuați să scrieți thriller și faceți dreptate prin literatură. Minerva Nàcher va avea un rol mai mare, va folosi darul ei particular, ceea ce va spori misterul poveștilor și conflictele psihologice ale cercetării. O mulțime de intrigi și suspans…

„Am vrut să încep o saga, al cărei protagonist a fost o femeie împuternicită, un investigator privat cu o trăsătură distinctivă care depășește inteligența ei.”

Autor

Trinidad Fuentes (Barcelona, 1967) este unul dintre cei mai recunoscuți criminologi, cercetători privați și grafologi din țara noastră. Are o diplomă de Master în Psihologie penală, alta în Psihologie Transpersonală, o diplomă postuniversitară în Coaching și Leadership și alta în Mindfulness și management emoțional. Autorul are șase premii literare, inclusiv romane, povestiri scurte și piese de teatru.

Ați putea dori, de asemenea

+ There are no comments

Add yours