Chei pentru prevenirea și combaterea diabetului de tip 2

Următorul 14 noiembrie este sărbătorit Ziua Mondială a Diabetului, o dată care revine la datele din tabel despre această boală. Cea de-a doua etapă a studiului [email protected], de Cercetare Biomedicală Rețea Centrul de Diabet și Asociate Boli Metabolice (CIBERDEM), estimează că prevalența acestei boli, care este ușor de prevenit, se ridică la 13.8%: mai mult de 4,5 milioane de Spanioli. Incidența sa crește la aproximativ 386.000 de cazuri noi de diabet în fiecare an la populația adultă.

Dieta și exercițiile fizice, chei în prevenirea diabetului de tip 2

Spre deosebire de diabetul de tip 1, în care o reacție autoimună determină apărarea organismului de a ataca celulele producătoare de insulină ale pancreasului (hormonul care controlează nivelurile de glucoză din sânge), în diabetul de tip 2 organismul produce insulină, dar există un răspuns scăzut al celulelor la acesta (rezistența la insulină). Acest lucru face ca pancreasul să producă această substanță și mai mult, dar în timp poate fi insuficient. Acești pacienți nu necesită, de obicei, injecții cu insulină, cel puțin inițial, așa cum se întâmplă în diabetul de tip 1 cu injecții zilnice pentru a compensa deficitul acestuia.

Expertul Julio Maset, medic la Cinfa, subliniază că, ” contrar credinței populare, diabetul de tip 2 poate fi ușor prevenit sau întârziat. Este o boală strâns legată de obezitate, hipertensiune arterială și colesterol ridicat și, prin urmare, strâns legată de stilul de viață și obiceiurile actuale pe care le-am dobândit. De fapt, în 80% din cazuri, debutul acestei boli și consecințele acesteia ar putea fi prevenite sau întârziate cu o dietă sănătoasă și o activitate fizică crescută.”

Atenție la simptome

Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 afectează bărbații și femeile aproape în mod egal și se pot manifesta la vârste diferite, deși primul apare de obicei în copilărie sau tinerețe, în timp ce tipul 2 este mai frecvent de la vârsta de 40 de ani. „Este foarte important să se acorde atenție simptomelor precum slăbiciunea extremă și oboseala, urinarea prea des, foamea constantă, setea excesivă, pierderea bruscă în greutate sau rănile care nu se vindecă și infecțiile recurente, ceea ce poate indica faptul că boala s-a dezvoltat”, adaugă Maset.

Ambele boli, în timp, pot provoca, de asemenea, leziuni ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor din cauza excesului de zahăr din sânge, ceea ce duce uneori la afecțiuni la fel de grave precum infarctul miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, retinopatie sau picior diabetic.

„Recunoașterea semnelor de avertizare poate ajuta să acționeze pentru a regla nivelul de glucoză din sânge și, astfel, să prevină sau să întârzie complicațiile obișnuite ale diabetului și, odată ce boala este diagnosticată, să o controleze corect”, spune expertul Cinfa. „Un stil de viata sanatos, cu credință în urma tratamentului, monitorizarea atentă, dieta sanatoasa si exercitii fizice regulate va contribui la menținerea glicemiei în limite normale și, prin urmare, la o mai bună stare de sănătate a diabetice persoană”.

Zece sfaturi pentru a trăi cu diabet:

Monitorizați cu regularitate glicemia, tensiunea arterială și nivelul colesterolului. Autoanalizele vă vor oferi informații despre nivelul glicemiei, ceea ce vă va permite să vă autocontrolați boala, pe baza aplicării corecțiilor în dietă, în medicația prescrisă (dacă ați fost deja medicamentat) sau a exercițiilor fizice. În plus, menținerea nivelurilor la parametrii normali poate întârzia sau preveni complicațiile renale și cardiovasculare. Femeile cu diabet trebuie, de asemenea, monitorizate îndeaproape în timpul sarcinii.

Exercitați în mod regulat. Mulți pacienți cu diabet zaharat de tip 2 nu ar avea nevoie de medicamente, dacă ar controla excesul de greutate și obezitatea cu activitate fizică zilnică. Exercițiul regulat promovează o scădere a glicemiei, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și ajută la scăderea în greutate.

Mănâncă într-un mod echilibrat. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, fructele și legumele proaspete sau fierte, sunt foarte recomandate, deoarece fibrele nu sunt digerate și încetinesc trecerea alimentelor prin stomac și intestin, ceea ce scade absorbția carbohidraților (zaharuri). De asemenea, proteinele, prezente în carne, pește, ouă, brânză sau lapte, sunt necesare pentru creșterea corpului și repararea țesuturilor. La rândul său, este important să se modereze consumul de grăsimi și să se prevină creșterea colesterolului.

Păstrați orele de masă cât mai regulate posibil. Este important să mâncați cinci mese pe zi și întotdeauna în același timp, deoarece această regularitate contribuie la un control mai bun al glicemiei. Dacă veți mânca mai târziu decât de obicei într-o zi, luați, de exemplu, o bucată de fructe și apoi mâncați normal.

Fii atent cu zahărul. Este esențial să se limiteze cât mai mult cantitatea de zaharuri simple ingerate, deoarece acestea pot provoca creșteri rapide ale zahărului din sânge. Cu excepția cazului în care se indică din punct de vedere medical, este permis consumul zilnic de anumite zaharuri de acest tip, cum ar fi fructele proaspete, laptele sau anumite produse lactate, în timp ce zaharurile rafinate, mierea sau produsele de patiserie ar trebui, în orice caz, consumate în mod excepțional.

Purtați întotdeauna zahăr. Bucățile de zahăr, prăjiturile sau soda zaharoasă pot ajuta primele semne de hipoglicemie să dispară în cinci până la zece minute. Poate să apară hipoglicemie dacă relația dintre medicație și aportul de zahăr nu este corectă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pot fi necesare medicamente sau asistență medicală.

Dacă medicul dumneavoastră v-a pus deja în tratament, este important să vă ajustați dozele de tratament la nevoile reale. Medicul dumneavoastră vă va spune despre acest lucru.

Consultați examenele regulate ale ochilor. Ar trebui să verificați periodic starea retinei cu scanări și examinări ale fundului ochiului, pentru a detecta retinopatia diabetică precoce, principala cauză a orbirii în lumea occidentală.

Aveți grijă și verificați periodic picioarele. Este esențial să vă examinați picioarele în mod regulat pentru a evita așa-numitul picior diabetic, care se manifestă prin apariția eroziunilor, infecțiilor și, în cele din urmă, a gangrenei, care ar putea duce la amputare. De asemenea, trebuie să le spălați zilnic cu apă caldă, să vă tăiați cu atenție unghiile, să purtați pantofi și șosete confortabile care nu vă stoarcă și să evitați să mergeți desculți, de asemenea în interiorul casei.

Nu fumați și nu beți alcool. Aceste obiceiuri sunt întotdeauna dăunătoare sănătății, dar, dacă suferiți de diabet, ele pot provoca apariția complicațiilor, atât cardiovasculare, neurologice, cât și renale. În plus, atât tutunul, cât și alcoolul pot modifica eficacitatea tratamentului.

Ați putea dori, de asemenea

+ There are no comments

Add yours